Îți recomand zece cărți de dragoste

stock-photo-books-and-pink-heart-shape-represents-for-loving-books-122924920Poveștile de dragoste sunt cele mai frumoase. Pasionante, intense, tumultoase, cu final fericit sau nu, ele transmit cititorului trăiri ce îl fac să se gândească la fragilitatea sentimentului numit IUBIRE. Dacă iubești pentru că iubești de ce nu poți fi fericit și povestea să aibă happy-end? Iubirea amoroasă, sub toate formele ei, o regăsim în marile povești de dragoste din literatura universală.

„Iubirea nu se dăruie decât pe sine și nu ia decât de la sine. Iubirea nu stăpânește și nu vrea să fie stăpânită, fiindcă iubirii îi e de ajuns iubirea.”, Kahlil Gibran, Iubirea

1. Jurnalul unei iubiri – Nicolas Sparks
Noah Calhoun și Allison Nelson sunt doi tineri care petrec împreună o vară de neuitat în micul oraș New Bern. Din nefericire, cei doi fac parte din categorii sociale diferite, ceea ce duce – inevitabil – la despărțire. Pe parcursul anilor, o serie de evenimente creionează frumoasa poveste de dragoste: Noah îi trimite scrisori în fiecare zi, timp de doi ani, pleacă în război, iar Allison se logodește. Soarta îi aduce din nou împreună, după câțiva ani, tot în orășelul New Bern. Povestea celor doi este plină de sacrificii, tristețe, dar mai ales iubire și puterea de a se regăsi unul pe celălalt. Nicolas Spark ne arată că dragostea adevărată există și că, indiferent de obstacole, trebuie să credem în ea și să facem tot ce ne stă în putință pentru a o obține.


2. Paul și Virginia – Bernardin de Saint-Pierre
Cartea relatează povestea a doi tineri crescuți pe o insulă, a căror perspectivă asupra lumii nu cunoaște frică, lăcomie sau egoism. În mijlocul naturii paradisiace, ei se (auto)modelează și trăiesc o minunată poveste de dragoste. Atunci când viața le este tulburată de civilizație, ei trebuie să lupte pentru a se regăsi unul pe celălalt. Cum și dacă vor reuși face din acest roman o poveste de iubire remarcabilă.


3. Dragoste în vremea holerei – Gabriel Garcia Marquez
Florentino Ariza și Fermina Daza sunt protagoniștii uneia dintre cele mai frumoase povești de dragoste din literatura universală. Îndrăgostiți din tinerețe, dar despărțiți de viață, Florentino și Fermina și-au creat viețile unul departe de celălalt. Ea – căsătorită cu un doctor înstărit, el – aventurier și om de succes. După decenii de despărțire, Florentino își reînnoiește declarația de dragoste pentru Fermina și așteaptă un răspuns. Le va oferi bătrânețea un nou început?


4. Manon Lescaut – Abatele Prevost
Manon Lescaut, o curtezană, este iubită de cavalerul De Grieux cu o intensitate marcantă. Deși poate fi considerat de mulți un naiv, el mută munții din loc pentru femeia iubită. O iubire interzisă ce duce la drame diverse, de la renunțarea la familie până la fuga celor doi, cartea transpune realitatea dură a secolului XVI. Mai presus de orice, povestea lor pune următoarea problemă: poate realitatea să distrugă unul dintre cele mai frumoase sentimente – iubirea?


5. Maitreyi – Mircea Eliade
Dragostea mistică dintre englezul Allan și Maitreyi Devi, fiica unui mare filosof indian, se desfășoară în exotica Indie a anilor 1930, mai exact în Calcutta. Un roman al diferențelor dintre culturi, al sentimentelor contradictorii – repulsie, iubire și ură față de aceeași persoană – , Maitreyi înfățișează o poveste idilică cu final tragic. Cât de intens putem iubi o persoană și modul în care ne marchează dragostea pe viață aflăm din povestea celor doi.


6. Lorelei – Ionel Teodoreanu
Povestea de dragoste dintre Lucia Novleanu (Lorelei, Luli) și Catul Bogdan are farmecul romantic al anilor ’20-’30, dar este scufundată în tragism, moarte și înșelăciune. Deși iubirea lor se împlinește încă de la început, problemele decurg după ce se căsătoresc. Cu o intrigă constituită din gelozie și plictis, pare că dragostea pur și simplu nu a fost de ajuns pentru cei doi. Protagoniștii se regăsesc pe parcursul poveștii, dar mai ales se pierd. Lorelei este unul dintre cele mai iubite romane ale lui Ionel Teodoreanu.


7. Pacientul englez – Michael Ondaatje
În ultimele zile ale celui de-al Doilea Război Mondial, o tânără îngrijește un bărbat fără chip și identitate. Corpul îi este acoperit de arsuri dintr-o cauză pe care nu o cunoaște, iar numele îi este peste putință să și-l amintească. Tot ce își amintește este iubirea pe care i-a purtat-o unei femei. Povestea pacientului englez prinde viață, desprinzându-se din încețoșarea minții sale. El, descoperitorul oazei pierdute Zerzura, o iubește pe Katherine, soția unui englez care făcea parte din expediție. Iubirea lor este interzisă, tumultoasă, totală, dureroasă. Din cauza unui accident petrecut în deșert, soțul lui Katherine moare, iar ea este rănită. Laszlo Almasy – căci acesta este numele pacientului englez – pleacă să caute ajutor, dar totul ia o turnură neașteptată. Ce se întâmplă cu Katherine și cum a ajuns Almasy în finalul romanului este un exemplu al iubirilor mari ce nu se pot realiza.


8. Mic dejun la Tiffany – Truman Capote
Povestea este construită pe baza rememorării scriitorului Paul Varjak, care își amintește de tânăra Holly Golightly pe care a cunoscut-o pe când locuia într-un apartament vechi din New York. Excentrismul și misterul ce o înconjurau, precum și scurtele ieșiri la barul din colțul străzii l-au făcut pe Paul să se îndrăgostească irecuperabil de tânăra pe care nu a ajuns să o cunoască niciodată pe deplin. Holly, pe a cărei carte de vizită scria „călătoare” și care mereu îți pierdea cheile de la casă va găsi în Paul un adevărat prieten. Povestea nu poate fi catalogată drept o iubire tipică, romantică. De altfel, personajul feminin își neagă constant sentimentele ce o fac să devină slabă în fața unei lumi dominate de bărbați. Secrete din trecut, rememorări și intriga unui viitor incert, toate acestea fac din Mic dejun la Tiffany o poveste de dragoste specială.


9. Marele Gatsby – F. Scott Fitzgerald
James Gratz a fost un tânăr sărac. Jay Gatsby a reușit să construiască un imperiu. Ei sunt unul și același, prototipul veșnicului îndrăgostit de aceeași femeie – în acest caz, Daisy Buchanan. O dragoste încheiată brusc în tinerețe și încercarea de a se regăsi peste ani, când fiecare are un alt statut social – ea, căsătorită cu un bărbat bogat și infidel, iar el – sub o nouă identitate și unic scop acela de a-și clădi viața alături de Daisy. Romanul abundă în descrieri ale perioadei nebunilor ani ’20, în jazzul, petrecerile fastuoase, femeile frumoase și bărbații îmbrăcați la patru ace, care fac din roman un adevărat spectacol în mintea cititorului. Iubirea celor doi protagoniști este pusă greu la încercare, atât de circumstanțele exterioare, cât și de propriile acțiuni.


10. P.S. I love you – Cecelia Ahern
Holly și Gerry au o căsnicie de invidiat, dar universul lor se destramă atunci când el se îmbolnăvește și în final – moare. Devastată, Holly nu mai găsește nici un sens vieții. Până într-o zi, când găsește zece scrisori lăsate de Gerry înainte să moară – câte o scrisoare pentru fiecare lună până la sfârșitul anului, fiecare încheiându-se cu formula P.S. Te iubesc. Scrisorile, în care se regăsesc sfaturi și cuvinte de dragoste, o fac pe Holly să găsească un nou sens vieții ei fără Gerry.

Sursă foto: shutterstock.com

2 gânduri despre „Îți recomand zece cărți de dragoste

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s