Probioticele – bacteriile care ne protejează sănătatea

stock-photo-healthy-woman-with-hands-around-her-stomach-215025595Probioticele se află în centrul atenției de o bună perioadă de timp datorită faptului că se găsesc în mod natural în organismul nostru și că ajută într-o serie de afecțiuni, cum ar fi imunitatea scăzută sau problemele digestive. Atunci când ne informăm despre probiotice trebuie să știm ce sunt, ce rol au, când să le consumăm și care sunt cele mai bune surse din care le putem obține.

Ce sunt probioticele?

Probioticele sunt bacteriile benefice/bune din organismul nostru. Da, există bacterii bune. Definiția dată de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO) este următoarea: „Probioticele sunt microorganisme vii care, atunci când sunt administrate în cantități corespunzătoare, conferă un plus de sănătate gazdei.”

Ce rol au?

Probioticele se găsesc la nivelul sistemului digestiv în intestinul subțire și cel gros. Bacteriile dăunătoare, al căror număr poate crește considerabil (din cauza administrării antibioticelor, a dietei necorespunzătoare, a stresului sau a oboselii etc.) trebuie să se afle într-o relație de echilibru cu bacteriile bune, adică cu probioticele. Atunci când acest echilibru se realizează, bacteriile rele nu se pot dezvolta deoarece sunt inhibate de cele bune. Astfel, sistemul imunitar devine mai puternic și se stopează dezvoltarea bacteriilor patogene ce duc la apariția diverselor boli.

Un alt rol al probioticelor este acela că mențin sănătatea tractului digestiv. Ajută la eliminarea substanțelor dăunătoare pentru organism, precum bacterii rele, toxine, reziduuri etc. și la absorbția substanțelor benefice de care corpul nostru are nevoie.

Când să consumăm probiotice?

Probioticele sunt indicate în:

 • tratamentele antibiotice
 • candidoză
 • astenie
 • stres
 • convalescență
 • surmenaj
 • viroze respiratorii
 • probleme digestive (balonare, diaree, colici, flatulență)
 • sindrom de maldigestie
 • colon iritabil
 • infecții urinare

Cele mai cunoscute probiotice sunt:

Lactobacili
Bifidobacteria
Saccharomyces boulardii
Streptococcus thermophilus
Enterococcus faecium
Leuconostoc

De unde îmi iau probioticele?stock-photo-milk-kefir-and-grains-in-glass-on-wooden-table-224431273

Probioticele se pot consuma în două moduri: pe bază de suplimente alimentare sau din alimente.

Atunci când alegi suplimentele alimentare, trebuie să ai mare grijă ca produsul pe care l-ai achiziționat să aibă un certificat de conformitate, ceea ce înseamnă că a fost testat în laborator. Surprinzător, nu toate suplimentele alimentare de pe piață au acest certificat. În funcție de problema pe care vrei să o tratezi, alege numărul de bacterii/unitate de măsură și puritatea probioticelor. Cu cât puritatea este mai mare, cu atât suplimentul este mai valoros. Toate aceste informații le găsești pe ambalaj. Dacă nu știi exact de ce ai nevoie, informează-te la un magazin naturist și vei afla. Suplimentele le poți găsi sub formă de capsule, siropuri sau pulbere.

Totuși, cel mai bine este să încerci să îți procuri probioticele (și nu numai) din surse naturale. Unele dintre produsele alimentare în care se găsesc probiotice sunt: chefir, varză murată, ciocolată neagră, brânză de vaci fermentată.

Citește mai multe despre alimentele bogate în probiotice aici.

Surse:

http://www.cesamancam.ro/probiotice.html

http://www.sfatulmedicului.ro/Alimentatia-sanatoasa/15-alimente-bogate-in-probiotice_13076

http://www.csid.ro/health/sanatate/5-alimente-care-contin-probiotice-bacteriile-care-protejeaza-sistemul-imunitar-13351207/

https://www.farmaciata.ro/gastroenterologie/item/21687-probioticele-faciliteaza-digestia-si-refac-flora-intestinala

Sursa foto: shutterstock.com

Un gând despre „Probioticele – bacteriile care ne protejează sănătatea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s