Workshop Roswitha Moți – despre alimentație și pofta de dulce

stock-photo-a-woman-has-sweet-food-snacks-around-her-on-in-a-grocery-store-she-has-fear-and-there-are-donuts-173429666Am participat săptămâna asta la workshopul „Tu știi cum să îți faci cumpărăturile conștient?”, susținut de Roswitha Moți, health coach și blogger.

Inițial, am crezut că se va vorbi foarte mult de partea de marketing și de modul de a face cumpărături conștient. Nu era nici o problemă pentru mine, doar asta era și tema workshopului – eram interesată de subiect. Dar, spre bucuria mea, health coach-ul Roswitha Moți a vorbit despre mult mai mult. În cele aproape două ore mi-am consolidat cunoștințele despre sănătate, alimentație și cel mai important, am aflat despre mâncarea primară – cariera, relațiile, spiritualitatea și sportul. O stare de echilibru între aceste patru elemente este crucială pentru a avea un stil de viață sănătos și implicit – pentru a ne simți bine cu noi însene, atât fizic cât și psihic. Dar acesta este un subiect mult prea vast pe care o să îl discutăm cu altă ocazie.

După cum spuneam, am învățat multe lucruri interesante legate de cum să îți alegi produsele alimentare din comerț, care e diferența dintre bio, organic și natural, care este cel mai bun mod de a combina alimentele, ce semnificație au poftele și cum putem scăpa de ele.

Subiectul poftelor mi-a atras în mod special atenția.stock-photo-sugar-152400632 Eu sunt o mare consumatoare de ciocolată. Și nu doar ciocolată, ci orice e dulce pentru mine e ceva aproape necesar. Când vreau ceva dulce, trebuie neapărat să îmi satisfac pofta. Știu că lucrul acesta nu îmi face bine, dar nu mă pot abține.
Săptămâna asta, la workshop, Roswitha Moți a vorbit de pofta de dulce, iar eu mi-am dat seama că am o dependență. Da, zahărul este un drog. Știam că dacă ai o poftă constantă înseamnă că nu îi oferi corpului tău toți nutrienții necesari sau că suferi de deshidratare. Dar, la workshop, am mai aflat câteva cauze: putem avea pofte pentru că s-a schimbat sezonul, spre exemplu trecerea de la iarnă la vară și – ceea ce mi-a atras atenția – faptul că avem nevoie de mai multă mâncare primară (carieră, relații, spiritualitate, sport).

Atunci când suntem triste sau plouă afară ne gândim că vom fi mai fericite dacă mâncăm o ciocolată sau o prăjitură, chiar și niște biscuiți. Ce mai contează? Dulce să fie! Este foarte greșit. O asemenea gândire cu siguranță ne va face rău, atât fizic cât și psihic. Fizic, dulciurile în exces fac ca nivelul glicemiei din sânge să aibă fluctuații enorme, ceea ce echivalează cu o stare de șoc în care intră organismul. Apar probleme precum acneea, schimbările bruște de dispoziție, îngroșarea arterelor, diabet și altele. Pe plan psihic, vei ajunge să folosești dulciurile ca pe un substitut al fericirii. În momentele de tristețe te vei refugia în consumul lor. Știu asta, cu toate am făcut-o la un moment dat. Dar trebuie să îți dai seama că nu ciocolata pe care o mănânci îți va rezolva problemele, ci atitudinea pozitivă pe care o ai cu privire la ele. Este ușor de spus, dar greu de făcut. Nici eu nu am reușit încă, deși conștientizarea este primul pas pe care l-am bifat cu succes. Am început să înlocuiesc aceste pofte cu gustări mai sănătoase, spre exemplu stafide, curmale, migdale sau fistic.

Dar, mai multe vreau să te informez de la un specialist, așa că voi scrie cele 10 metode prin care să scapi de dependența de dulce din materialul primit de la Roswitha Moți la workshopul la care am participat.

stock-photo-saying-no-to-sugar-because-of-a-diet-to-avoid-weight-gain-and-diabetes-176121482


1. Reduce sau elimină consumul de cafeină!
Cafeina produce ridicarea rapidă a nivelului de zahăr din sânge, care apoi scade brusc. Aceasta duce la deshidratare și poate cauza o poftă de dulce mai frecventă.


2. Bea apă!
În unele cazuri, pofta de dulce este modul prin care organismul tău îți spune că ești deshidratată. Dacă îți este poftă de dulce, bea un pahar cu apă și așteaptă câteva minute pentru a vedea dacă îți trece pofta.


3. Mănâncă fructe și legume dulci!
Cu cât mănânci mai multe, cu atât îți vei diminua pofta de zahăr deoarece ele sunt în mod natural dulci și sănătoase.


4. Evită produsele din ingrediente procesate sau chimizate, cu îndulcitori artificiali și care au zahăr adăugat!
Folosește îndulcitori precum sirop de arțar, sirop de orez brun, fructe uscate, stevia, malț de orz sau miere.


5. Fii activă fizic!
Activitatea fizică ajută la echilibrarea nivelului de zahăr din sânge, stimulează energia și reduce tensiunea care va elimina necesitatea de a consuma zahăr. Începe cu activități simple, cum ar fi mersul pe jos,10 minute pe zi, apoi crește treptat durata (și dificultatea).


6. Dormi, odihnește-te și relaxează-te!
Dacă te afli într-o stare cronică de stres sau ești privată de somn, corpul tău va cere cea mai rapidă formă de energie, adică zahărul.


7. Evaluează cantitatea de produse animale pe care o mănânci!
Consumul prea mare de produse animale poate duce la poftă de dulciuri.


8. Elimină produsele alimentare ambalate care au un conținut scăzut de grăsimi – fat free!
Ele conțin cantități mari de zahăr pentru a compensa lipsa de grăsime și implicit, de gust.


9. Experimentează cu condimente!
Coriandrul, scorțișoara, nucșoara, cuișoarele, cardamonul vor îndulci natural produsele alimentare și vor reduce pofta de dulce.


10. Încetinește și încearcă să găsești dulceață în moduri non-alimentare!
Pofta nu este neapărat un semnal că organismul tău necesită biologic zahăr. Poftele au adesea o componentă psihologică. Prin identificarea cauzelor psihologice ale poftelor alimentare și ajustând stilul de viață poți găsi echilibrul care te va face fericită.


Pe Roswitha Moți o puteți găsi pe estilo-tendances.com și în curând pe wellfitsyou.com.

Sursa foto: shutterstock.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s