Bronz natural sau la solar? Află care sunt avantajele celor două moduri de a te bronza, dar și cum poți obține un bronz de invidiat

bathing-suit-511480_640Imediat vine vara, iar tu îți dorești un bronz de invidiat? Indiferent dacă alegi să te bronzezi natural sau să mergi la solar, există o serie de lucruri pe care trebuie să le știi. Află care sunt acestea și cum te poți proteja împotriva efectelor dăunătoare ale razelor ultravioletele.

Trebuie să fii conștientă de efectele pe care le poate avea soarele asupra pielii tale. Dacă nu te protejezi atunci când te expui direct razelor soarelui te poți deshidrata sau face insolație, îți pot apărea pigmentații, pistrui sau arsuri solare, pielea poate îmbătrâni prematur, usca și sensibiliza. Folosește o cremă cu SPF minim 15 de fiecare dată când ieși din casă. Aplică loțiunea cu cel puțin 20 de minute înainte să ieși și masează bine până la absorbția completă în piele. Ai grijă să nu îți pătezi hainele!

♦ Bronzul obținut prin expunerea la soare

Atunci când te expui direct la soare trebuie neapărat să folosești produse cu factor de protecție solară, fie sub formă de cremă, loțiune, ulei sau spray. Aceste produse cu factor SPF creează un fel de barieră între razele UV ale soarelui și pielea ta. Alege crema potrivită în funcție de anumite caracteristici: culoarea pielii, a ochilor și a părului. Pe fiecare etichetă scrie pentru ce tip de piele este recomandată loțiunea respectivă dar, dacă nu ești sigură ce să alegi, optează pentru o loțiune cu factor de protecție mai mare (peste 30 SPF). Nu uita să reaplici crema o dată la 2 ore și mai des dacă intri în apă.

SONY DSC
SONY DSC

Înainte de expunerea propriu-zisă la soarele, trebuie să parcurgi câțiva pași pentru a-ți proteja sănătatea. În primul rând, trebuie să îndepărtezi celulele moarte de la nivelul pielii – prin peeling, scrub sau exfoliere – și să îndepărtezi orice urmă de parfum, cremă sau deodorant deoarece vei fi mai predispusă la arsuri în acele zone. Exfoliază pielea cu o săptămână înaintea expunerii la soare și nicidecum înainte cu o zi sau două deoarece te poți irita sau infecta. Această etapă va favoriza un bronz uniform.

La începutul sesiunii de bronzat, nu sta mai mult de 20-25 de minute la soare, până ți se obișnuiește pielea. Chiar dacă procesul va dura mai mult, nu uita să folosești loțiunea cu factor de protecție. Gândește-te că, în sezonul rece, pielea ta nu a fost expusă luni de zile razelor puternice ale soarelui. Pentru ea, este un șoc o expunere directă și îndelungată.

Protejează-ți ochii atunci când te bronzezi. Chiar dacă sunt închiși, pielea pleoapelor este foarte sensibilă, iar razele ultraviolete o pot penetra cu ușurință. Poartă o pereche de ochelari sau o pălărie cu borul mare, dacă te afli la plajă.

După ce s-a încheiat sesiunea de bronzare, este necesar să îți hidratezi pielea. Aplică o loțiune pe bază de aloe vera, care are atât efecte hidratante, cât și calmante.

Acum, dacă ai căpătat bronzul pe care ți l-ai dorit, nu mai rămâne decât să îl păstrezi. Poți folosi o loțiune de întreținere în acest scop.

♦ Bronzul obținut la solar

Care sunt avantajele?

 • Bronzul se obține mai rapid decât cel natural
 • Bronzul este uniform
 • Sunt diminuate leziunile și imperfecțiunile pielii (acnee, psoriazis)
 • Stimulează circulația sângelui
 • Îmbunătățește sistemul imunitar
 • Îți oferă o stare de relaxare

Care sunt contraindicațiile?

Nu este recomandat persoanelor care:

 • Au multe alunițe, persoanelor cu pielea foarte deschisă la culoare, celor cu părul blond deschis sau roșcat, deoarece le poate cauza arsuri
 • Au istoric de cancer de piele în familie
 • Suferă de boli care sunt agravate prin expunerea la soare
 • Sunt însărcinate sau la menstruație
 • Au suferit recent intervenții chirurgicale
 • Suferă de hipertensiune arterială
 • Iau medicamente precum: anticoncepționale, antibiotice, antidepresive, somnifere, produse pe bază de hormoni, anticanceroase, antidiabetice. Această regulă este valabilă și în cazul expunerii directe la soare.
 • Nu au împlinit 16 ani sau depășesc vârsta de 60 de ani.

Dacă alegi să te bronzezi la solar, trebuie să știi că procesul trebuie să se realizeze treptat. Nu este indicat să te bronzezi în 3 ședințe câte 15 minute sau mai mult. Rezultatele depind în mare măsură de tipul tău 1280px-Tanning_bed_in_use_(2)de piele, dar și de calitatea solarului pe care l-ai ales. Pentru început, este recomandată o ședință de maxim 6 minute, pentru ca mai apoi să se mărească timpul de bronzat. Așteaptă cam două zile între ședințe. Nu este recomandat să se meargă la mai mult de 3 ședințe pe săptămână.

Înaintea expunerii la solar trebuie să îndepărtezi machiajul și alte produse cosmetice (creme, loțiuni, parfumuri etc.), precum și toate accesoriile (brățări, inele, cercei etc.). Poți folosi o cremă de accelerare a bronzului care are și efect hidratant. De obicei, îți va fi recomandată la salon. Strânge-ți părul și acoperă-l cu o eșarfă sau ce îți este mai comod. Razele UV acționează negativ asupra firului de păr. Acoperă-ți alunițele sau petele cu un pigment mai pronunțat cu cremă protectoare. În timpul ședinței, trebuie să porți obligatoriu ochelarii de protecție și să nu deschizi ochii. Dacă te afli în solarul orizontal, schimbă-ți din când în când poziția pentru a te bronza uniform și a evita iritarea pielii. După expunerea la solar trebuie să îți hidratezi pielea în profunzime și să eviți expunerea directă la razele soarelui pentru mult timp. Poți face duș în aceeași zi, dar după minim 3 ore de la expunerea la solar. Pentru a obține un bronz frumos sunt necesare între 7 și 9 ședințe timp de 2-3 săptămâni. Nu vei vedea rezultatele decât după a doua sau a treia ședință.

Există și riscuri ale folosirii solarului, însă acestea se referă mai degrabă la persoanele care îl folosesc regulat. Printre riscuri se găsesc:

 • Arsuri
 • Îmbătrânirea prematură a pielii
 • Deshidratarea pielii
 • Cancer de piele; persoanele care folosesc în mod regular solarul au un risc cu până la 75% mai mare să dezvolte melanom malign
 • Dacă nu se folosesc ochelarii de protecție, se produce fotocheratita, o afecțiune oculară

 

10651154523_8f6354158b_oCuriozități

 • Expunerea solară excesivă cauzează 90% din cazurile de îmbătrânire prematură a pielii.
 • Loțiunile cu factor de protecție se aplică înaintea cremelor hidratante și a machiajului.
 • Pe parcursul expunerii intense la soare avem nevoie de suplimente alimentare cu vitaminele A, C, E, zinc și seleniu.

Nu uita!

Pașii pentru un bronz frumos sunt: exfoliere, expunere conștientă la soare/solar, hidratare, întreținere.

Indiferent de modalitatea de bronz pe care o alegi, respectă regulile de mai sus pentru a preîntâmpina orice problemă de sănătate. În plus, menține-te hidratată consumând minim 2 litri de apă pe zi. Evită expunerea la soare între orele 12:00-16:30.


Surse foto: commons.wikimedia.orgde.wikipedia.org – flickr.com – pixabay.com

Surse articol:

http://www.romedic.ro/solar-bronzare-fara-soare-0P13455

https://www.farmec.ro/club-farmec/informatii-utile/ghid-de-expunere-la-soare–eid1002.html

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s